Ukens tips 007 (Eksportering til bildeformat)

Post Reply
MultiCAD
Posts: 119
Joined: 06 Mar 2009 14:03

Ukens tips 007 (Eksportering til bildeformat)

Post by MultiCAD »

Etterat prosjektet er eksportert til layout kan tegningen eksporteres til forskjellige bildefiler eller til f.eks. Word.
Først vises kopiering til Word og derertter eksportering til bildefil.
Kopiering til Word:
Marker den delen av tegningen som skal kopieres til Word. MERK! Du kan ikke kopiere hele layouten som en fil, flere objekter kan kopieres samtidig. Marker det som skal kopieres og trykk CTRL+ C på tastaturet. Dialogboksen for kopiering dukker nå opp.
Ukens tips 007-1.png
Ukens tips 007-1.png (129.18 KiB) Viewed 3990 times

Velg “Metafil” som utdata.
Åpne Word og lim inn. Tegningen er sannsynligvis ikke i målestokk nå. Endre størrelsen til 100% for at tegningen skal få samme målestokk som den har i layouten.

Eksportering til bildefil:
Først må tegningen eksporteres til layout før du kan eksportere videre til bildefil. Når du eksporterer layouten vil hele layouten, omramming og tittelfelt bli eksportert.
Velg “Fil” og deretter “Eksporter”.
Ukens tips 007-2.png
Ukens tips 007-2.png (20.5 KiB) Viewed 3996 times
Ukens tips 007-3.png
Ukens tips 007-3.png (29.81 KiB) Viewed 4005 times

Velg først hvilken filtype du ønsker.
Du kan velge blant disse filtypene:
  • JPEG, GIF, PNG, TIFF og BMP
Et bilde med oppløsning 5000x3535 punkter kan ha disse filstørrelsene:
  • JPEG: 723 kB
    GIF: 326kB
    PNG: 379kB
    TIFF: 954kB
    BMP: 51 782kB
Filstørrelsen vil variere avhengig av mengden informasjon i bildet.

Generell informasjon om filtypene:

JPEG
JPEG (Joint Photographic Experts Group), eller JPG som det ofte blir forkotet, er trolig det mest brukte filformater for bilder i dag, og har blitt en standard både for digitale kameraer og for internett. Dette er et format med tap av informasjon som har hele 100 nivåer for hvor mye informasjon som skal fjernes fra bildet. Ved beste kvalitet er dette et svært bra lagringsformat for bilder, og det er også årsaken til at det brukes i stort sett alle digitale kameraer. Normalt vil du se dårlig kvalitet ved overganger mellom farger.
JPEG er et veldig godt egnet format for fotografier, men er veldig lite egnet til å lagre grafikk, som for eksempel logoer eller skjermdumper fra Windows. Brukes JPEG til for sksempel en skjermdump så vil det enten ta unødvendig mye plass, ellers vil du få mange tydelige fargefeil.
JPEG er for øvrig en av tre bildeformater som normalt sett brukes på nettet. De to andre er GIF og PNG.

GIF
Dette filformatet var i mange år det direkte motstykket til JPEG. GIF var, og er, svært godt egnet til å lagre grafikk og stort sett de fleste skjermdumper. Årsaken er at formatet er svært effektiv på å lagre store flater med lik farge. Filformatet er lossless, men har en kraftig begrensning på antall farger som kan benyttes i et bilde. Bilder i GIF-format kan ikke inneholde mer enn maksimalt 256 forskjellige farger (8 bit), og er derfor totalt uegnet for fotografier.
GIF har også den klare fordelen at det kan lagre mange bilder i én fil som kan spilles av i en animasjon.
Lisensbetingelsene rundt dette formatet har ført til at formatet i dag nesten ikke brukes.

PNG
Har du store flater med like farger, er PNG aller best. PNG (Portable Network Graphics) en direkte arvtaker for GIF. PNG kommer i utgangspunktet i to utgaver: En totalt tapsfri-utgave med 24 bit fargekoding, noe som gir tilgang på alle fargene en normal skjerm kan vise, og en 8 bits utgave som er en direkte konkurrent til GIF.
Med noen tvilsomme unntak tar et 8-bits PNG-bilde mindre plass enn et tilsvarende GIF-bilde, og er altså noe man bruker på for eksempel skjermbilder og grafikk.
24-bitutgaven tar en god del mer plass og er mer en konkurrent til det eldrende TIFF-formatet. Fordi PNG ikke støtter CMYK fargeskalaen er den lite egnet til trykking. Hvis du skal lagre et fotografi, eller kanskje et komplisert kunstverk du har laget, og vil være helt sikker på at det ikke går noe informasjon tapt, da er PNG valget. MultiCAD ekporterer til 24-bit PNG.

TIFF
TIFF/TIF (Tagged Image File Format) er som nevnt et høykvalitets tapsfri-format som brukes en del i trykt industri. TIFF kan for øvrig ikke benyttes med særlig sukess på nettsider.

BMP
BMP (Bitmap) er et gammelt ukomprimert tapsfri-format, som ble brukt som grafikkplatform internt i operativsystemene OS/2 og i Windows, og har samtidig eksistert som et enkelt og greit bildeformat siden. Årsaken til at dette har blitt så kjent er at det i lang tid var det eneste brukbare alternativet for å lagre bilder i standardbildeprogrammet til Windows, MS Paint.


MultiCAD anbefaler enten TIFF eller PNG som filformat. JPEG bør i størst mulig grad unngås.

Størrelsen på bildet skal nå velges.
MultiCAD støtter størrelser opp til 100 Mpx eller 11900x8400punkter.

Når bildetype og størrelse er valgt, trykker du OK. MultiCAD jobber nå litt, mens bildet blir generert.
Post Reply