Ukens tips 044 (Enkel høydejustering av tak)

Post Reply
MultiCAD
Posts: 119
Joined: 06 Mar 2009 14:03

Ukens tips 044 (Enkel høydejustering av tak)

Post by MultiCAD »

Ved oppstarten av et nytt prosjekt beregnes normalt alle nivåene. Ved beregning av høydeplassering av takfoten er det ofte lett å ikke treffe korrekt. Dette kan skyldes forskjellige faktorer, men mest sannsynlig regnefeil,… eller mangel på regning. Her kommer instruksjonen som forklarer hvordan en alternativ måte å komme frem til korrekt høydeplassering av taket for oss som ikke liker disse cosinusene og tangensene ;)
Først av alt. Dersom du ved cirka høydeplassering av taket i begynnelsen av prosjektet er det en fordel å fylle dette inn i "Nivå", slik som normalt gjøres.
Du vil nå ha med stor sannsynlighet ha et høydeavvik etter at taket er plassert ut, slik som bildet under viser:
Ukens tips 044-01.png
Ukens tips 044-01.png (8.13 KiB) Viewed 5046 times
Dette kan enkelt løses på følgende måte. Vi går her utfra at taket er et såkalt sperretak, men prosedyren er den samme for takstoler også (men det er da ikke salingshakk). Salingshakk, setehakk eller garpehakk som også brukes er det hakket som lages i sperrene som gjør at sperret kan ligge støtt på veggen.
Tegn opp et rektangel som viser punktet der underkant av takobjektet skal treffe veggen. Normalt vil dette være ca. 50 mm inn, slik at salingshakket blir 50mm horisontalt. Ofte vil man også skjære ut for asfaltplate, men det tar vi ikke hensyn til her.
Aktiver "Lås brukernode" (Trykk S på tastaturet). Brukernoden viser ytterpunktet til konstruksjonen; altså i øverste venstre hjørne på toppsvillen. 50mm inn i veggen i forhold til dette punktet skal takobjektet tangere. Neste del er å finne høyden fra brukernoden loddrett opp til taket. Dette gjøres enklest ved å tegne opp et rektangel som starter i brukernoden og går -50mm mot høyre og høyt nok til at rektangelet og takflaten skjærer hverandre; - det er skjæringspunktet vi er ute etter.
Ukens tips 044-02.png
Ukens tips 044-02.png (8.68 KiB) Viewed 5070 times
Avstanden fra brukernoden til skjæring mellom tak og rektangel skal nå måles. Det enkleste er å tegne opp en linje. Venstreklikk først i brukernoden. Aktiver så "Lås krysspunkt" (Trykk F på tastaturet) og beveg musepekeren inn til krysspunktet. Du vil nå få lengden i Z-retningen i feltet nederst på skjermen.
Lengden i Z-retningen er i dette tilfellet 210 mm. Høyreklikk for å ikke tegne linjen ferdig. Taket kan nå flyttes ned 210mm. Aktiver "Lås node" slik at du kan ta tak i taket. Høyreklikk på taket og velg "Flytt". Bruk TAB-tasten til å flytte deg rundt i feltene nederst på skjermen. I både DX og DY-feltene skal det stå 0, mens i DZ skal det stå 210.
Slett rektangelet til slutt. Taket skal nå se slik ut:
Ukens tips 044-03.png
Ukens tips 044-03.png (8.4 KiB) Viewed 5157 times
Post Reply